Grottmålningar

GROTTMÅLNINGAR I FRANRIKE OCH SPANIEN




Grottmålningar i Niaux

Att se och uppleva grottmålningar är något att rekommendera. Vi reste till sydvästra Frankrike och besökte först Niaux grotta med målningar från magdalénien. Perioden magdalénien sträcker sig ca 15 000-10 000 f Kr, medan målningarna i grottan dateras till att vara 12 000-14 000 år gamla. Många av grottmålningarna i Frankrike och Spanien utfördes av magdalénienkulturen och är det sista stadiet av de paleolitiska kulturerna i västra och centrala Europa.


En flera meter hög grottöppning leder in i den 2 km långa Niauxgrottan. Från taken hänger stalaktiter och från marken växer stalagmiter.

Inne i grottan är luften varm och fuktig. Vi är en liten grupp som utrustats med ficklampor och varje grupp bidrar med sin kroppsvärme så antal besökare är begränsat. Framme vid det som kallas Svarta rummet ber vår gruppledare oss att släcka lamporna. Så tänder hon sin och lyser mot en bergvägg. Där träder djur fram som bison, ritade i svart manganit men också med kol. Bilden är en replik av målningar av bison i Svarta rummet. Målningarna får inte fotograferas i själva grottan.

Ett horn med en ristning av en ren. Hornet är från magdalénien och visas på Parc de la Préhistoire nära Niauxgrottan. Under denna period tillverkades konstföremål av ben, horn, elfenben och sten. Vid slutet av Magdalénien upphör framställningen av konst.

Vi ser även i sydvästra Frankrike Rouffignacgrottan där många mammutar är avbildade liksom ullhårig noshörning. Det finns ca 250 ristningar och målningar. För att se dessa åker vi tåg genom delar av grottan, ledd av guide. Hela grottsystemet är flera kilometer långt. Fotot är från utställningen utanför grottan eftersom fotografering var förbjuden.

Grottmålningar i El Castillo

Resan fortsätter till Kantabrien och El Castillo i norra Spanien, nära Bilbao. Ingången till grottan ligger intill en utgrävd yta med bosättningar. Nederst är lager från neandertalarnas tid, 150 000-40 000 år gamla. Så följer Homo Sapiens i lager efter lager.


Återigen är vi en liten grupp med guide. Vi stannar först till vid en häll med svarta och röda streck och prickar i olika formationer. Just denna typ av geometriska figurer tillhör de äldsta. De skulle kunna vara målade av Neanderthalare. I tre spanska grottor har man funnit just geometrisk konst som är 64 000 år gammal, alltså från den tid Neanderthalare levde.

Så vandrar vi vidare och ser de äldsta avbildade djuren som är hästar. De bilderna är ca 40 000 år och hästen var ett bytesdjur vid denna tid. Efter ytterligare vandring kommer vi till en häll med handformationer, från vuxna och barn. Målningarna kom till för över 42 000 år sedan. Händerna är omgivna av röd färg som blåsts dit med blåsrör av något slag. Det måste ha funnits något fett på väggen så att färgen fastnade. En upplevelse, att se något så påtagligt från paleolitikum och i en miljö människorna vistats i. Datering av grottmålningarnas färg får man genom att ta droppsten som växt över en färgyta. I kornen, kalciter, finns uran och genom dess sönderfall kan man datera kornen. Då var redan färgen där så dateringen är när målningen senast kom till. Den kan alltså vara tusentals år äldre.


För den som vill läsa mer om grottmålningar och kanske göra en resa rekommenderar vi Cave Art, a guide to the decorated ice age caves of Europe av Paul G. Bahn och Grottmålningar, jaktmagisk bildkonst från Europas istider av Åke Ohlmarks.